Penipuan Nama Domain Cina
Oleh tolanic @ 2:48 pm
Laporan laman web
Sebuah syarikat IT Cina dari China telah cuba untuk mencuri nama domain anda. Berhati-hati! Kebelakangan ini, saya menerima e-mel daripada Syarikat Perkhidmatan Rangkaian dari China mengenai Tolanic. Tolanic adalah nama yang unik. Saya benar-benar pasti nama ini diasaskan oleh saya. Sebagai pemilik tunggal nama ini, saya berasa sedih apabila seseorang cuba [...]
Sebuah syarikat IT Cina dari China telah cuba untuk mencuri nama domain anda. Berhati-hati! Kebelakangan ini, saya menerima e-mel daripada Syarikat Perkhidmatan Rangkaian dari China mengenai Tolanic . Tolanic adalah nama yang unik. Saya benar-benar pasti nama ini diasaskan oleh saya. Sebagai pemilik tunggal nama ini, saya berasa sedih apabila seseorang cuba untuk mencuri dan menggunakannya sebagai tanda perniagaan mereka. Ia adalah seperti cuba untuk mencuri harta intelek saya.
Tolanic adalah nama panggilan saya selama lebih daripada 15 tahun. Saya telah membina jenama ini sebagai dotcom untuk sekurang-kurangnya 5 tahun. Saya telah meletakkan banyak usaha untuk membina jenama dan reputasi. Pada masa sekarang, laman web saya dengan mudah boleh didapati di search engine popular seperti Google dan Yahoo. Jika mereka berjaya mencuri nama ini, ia mungkin mengelirukan pembaca saya dan juga pelanggan saya.
Selepas saya melakukan beberapa kajian mengenai Yg-Rangkaian sepanjang malam, saya mendapati syarikat ini adalah scammer. Saya tidak mangsa hanya kes ini. Berdasarkan e-mel tersebut (sila rujuk screenshot), penghantar adalah daripada "ygnetworks.org" di mana nama domain ini tidak wujud. Tarikh bertulis juga dalam format yang salah. Beliau menulis "Ogos 24, 2010" di mana format yang betul adalah "Ogos 24, 2010". Terdapat juga beberapa kesilapan boleh dijumpai dalam e-mel ini seperti tidak mempunyai ruang selepas titik di hujung ayat. Asia telah ditulis dalam huruf besar yang penuh dan tiada surat modal bagi China. Dalam laman web mereka (yg-networks.com), terdapat alamat yang disalin antara Beijing cawangan dan cawangan Hong Kong pada Hubungi Kami halaman. Ini membuktikan mereka tidak serius dalam perniagaan ini. Jika ia berlaku kepada anda, anda hanya boleh mengabaikan e-mel tersebut.


















































